2016-02-19 23:43:00

Edukativno-turistički razgled Zagrebačkog prigorja

U četvrtak 18. veljače 2016. pedesetak učenika i profesora naše škole uputilo se na edukativno-turistički razgled sjevernog dijela Zagreba, tj. Zagrebačkog prigorja, u sklopu našeg projekta Zagrebačko prigorje – živi suvenir grada.

 

Prepuni krasnih dojmova, iznenađeni ljepotom i bogatstvom kulturno-povijesne baštine sjevernog dijela Zagreba, tj. Zagrebačkog prigorja, želimo podijeliti sa svima dio ljepote koju smo imali prilike vidjeti i upoznati.

U Remetama smo posjetili najstarije hrvatsko marijansko svetište - svetište Majke Božje Remetske. Potom smo se zaputili do jedne od najstarijih hrvatskih župa – Župe sv. Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu. Tamo nas je posbno oduševila Kapelica Majke Božje Anđelske i Gospa Vinska. Put nas je dalje odveo u Gračane. Prošetali smo do prekrasnog  mlina obitelji Banić iz 18. st., zatim do drevne Crkve sv. Mihalja, Zavičajnog gračanskog muzeja u Pučkoj školi te HSPD-a Podgorac i Udruge za očuvanje i razvoj Gračana. Zadnje odredište bile su Šestine i Crkva sv. Mirka te grob Oca Domovine, dr. Ante Starčevića, na čijem smo grobu zapalili svijeće uoči same stodvadesete godišnjice njegove smrti. Svuda su nas dočekali ljubazni domaćini koji su s puno topline i žara govorili o kulturi, povijesti i običajima prekrasnog sjevernog Zagreba.

Ovim izletom uvjerili smo se da je ovaj dio Zagreba pravi dragulj: prepun ljepote, skrivenog bogatstva kojeg doista treba otkriti i pokazati svima. To ćemo i učiniti ovim našim projektom.


 


Druga ekonomska škola Zagreb