preskoči na sadržaj
Obavijest

UČENICI DRUGE EKONOMSKE ŠKOLE NA 10. SUSRETU „YOUR EUROPE, YOUR SAY“ U BRUXELLESU

21. i 22. ožujka 2019. godine Lara Knežević, Nikola Jauk i Patrik Lacina, učenici trećih razreda Druge ekonomske škole u pratnji prof. Šelendić, predstavljali su Hrvatsku na 10. europskom susretu mladih pod nazivom „YOUR EUROPE, YOUR SAY“ (Tvoja Europa, tvoje mišljenje) u organizaciji Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, savjetodavnog tijela Europske unije.


Program susreta započeo je razgledavanjem Kuće europske povijesti, suvremenog interaktivnog muzeja koji prikazuje povijest Europe iz perspektive običnog čovjeka.

Potom je uslijedio program u zgradi EGSO-a. Susret je otvorila gđa Isabel Cano, potpredsjednica EGSO-a. Nakon predstavljanja sudionika koji su došli iz 28 zemalja članica EU te 5 zemalja kandidatkinja (po troje učenika iz svake zemlje), uslijedio je rad u deset skupina za učenike te program za profesore. Učenici su već prvi dan počeli raditi na prijedlogu rezolucija koje su se ovoga puta bavile tematikom mladih i izbora za EU, a koje su nastavili dorađivati sljedeći dan te su potom, na završnoj plenarnoj sjednici, izabrali tri najbolje rezolucije koje će biti proslijeđene Europskom parlamentu, Europskoj komisiji te EGSO-u. Posebno smo ponosni na našu učenicu Laru Knežević koja je sudjelovala u izradi prijedloga koji je proglašen najboljim.

 

Dvodnevni program u kojem su učenici ozbiljno radili u timovima razmišljajući o budućnosti mladih u Europi, obogaćen je nizom raznih zabavnih aktivnosti, od zajedničkog sviranja europske himne do završnog programa u kojem su učenici trominutnim programom predstavljali svoju zemlju. Naš je tim u prepoznatljivim hrvatskim majicama kratko predstavio ljepote naše zemlje i potom otpjevao nekoliko navijačkih pjesama, dočaravši atmosferu prošlogodišnjeg dočeka hrvatske nogometne prezentacije kada je zapravo i veliki broj Europljana naučio tko su Hrvati i gdje se nalazi naša zemlja. Svima smo podijelili licitarska srca i razne druge zagrebačke i hrvatske suvenire te ih pozvali u našu lijepu domovinu.

 

Naš boravak u Bruxellesu iskoristili smo za obilazak povijesnog središta Bruxellesa, Atomiuma - jedne od najpoznatijih atrakcija grada te Europske četvrti koja je sjedište svih važnih institucija EU i u kojoj smo bili smješteni.

 

Prepuni krasnih dojmova, novih znanja i brojnih poznanstava vratili smo se s ovog iznimnog susreta, jubilarnog desetog YEYS-a, ponosni na svoj doprinos u predstavljanju naše škole, grada i naše zemlje.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dubravka Šelendić   datum: 26. 3. 2019.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događajiKorisni linkovi
preskoči na navigaciju