preskoči na sadržaj
 

Ekonomski fakultet – Zagreb koordinator projekta „DIGI4Teach“ iz programa Erasmus+ - Strateška partnerstva u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja 

 

Agencija za mobilnost i programe EU je temeljem Odluke o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2020. g. za program Erasmus+ (Ključna aktivnost 2 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja) prihvatila financiranje projekta strateškog partnerstva razmjene dobre prakse pod nazivom „Challenges and practices of teaching economic disciplines in era of digitalization“ (akronim: DIGI4Teach). Koordinator projekta je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a voditelj projekta je doc. dr. sc. Nikolina Dečman. U projektnim aktivnostima sudjelovat će ukupno 8 partnera iz Hrvatske, Poljske, Njemačke i Srbije. Četiri partnera su visokoškolske obrazovne institucije: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (HR),  Cracow University of Economics (PL), The Osnabrück University of Applied Sciences - Faculty for Management, Culture and Technology (DE) te Ekonomski fakultet Sveučilišta u Beogradu (RS) dok su preostala četiri partnera srednje strukovne ekonomske škole i to: Prva ekonomska škola, Druga ekonomska škola i Treća ekonomska škola iz Zagreba te Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola iz Samobora.

Kako bi se moderniziralo obrazovanje i osposobljavanje budućih ekonomista, osobito je važno promicati uporabu digitalne tehnologije za učenje u području strukovnog obrazovanja. Glavne potrebe i ciljevi projekta uključuju unaprjeđenje nastavnih vještina i načina poučavanja u različitim ekonomskim disciplinama s posebnim naglaskom na eru digitalizacije i to dijeljenjem postojećih dobrih praksi i analizom upotrebe novih digitalnih tehnologija poučavanja i učenja u strukovnom obrazovanju ekonomista. Očekuje se da će razmjena dobre prakse između projektnih partnera odgovoriti na izazove u vezi s uporabom digitalne tehnologije u nastavi ekonomskih disciplina i na taj način omogućiti učenicima da budu spremniji za izazove koji ih očekuju na višim razinama obrazovnog sustava kao i na tržištu rada. 

Projektna ideja nastala je kao rezultat promišljanja i dosadašnjih aktivnosti Odbora za suradnju sa srednjim školama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Usvajanje inovativnih praksi u podučavanju ekonomskih disciplina osnažit će i povezati nastavnike u visokom i srednjem obrazovanju, a imat će velik utjecaj u sektoru strukovnog obrazovanja i osposobljavanja budućih ekonomista. S obzirom na postavljene ciljeve, očekuje se da će partnerstva između visokoškolskih i srednjoškolskih ustanova doprinijeti razvoju nastavnih vještina koje će potaknuti kreativno razmišljanje i dodatno podržati poduzetnički duh učenika i studenata strukovnog obrazovanja.

**Potpora Europske komisije proizvodnji ove publikacije ne predstavlja potporu sadržaju
koji odražava samo stavove autora i Komisija ne može biti 
odgovorna za uporabu sadržanih informacija.

 

Uvodni transnacionalni projektni sastanak
(26. i 27. studenoga) - prijava

 

Na online Nastavničkom vijeću Druge ekonomske škole održana je prezentacija o Erasmus+ KA2 projektu „DIGI4Teach“. Članovi Nastavničkog vijeća upoznati su sa svim aspektima provedbe projekta. Identificirani su kratkoročni i dugoročni ciljevi projekta te su predstavljene sve planirane aktivnosti koje će doprinijeti ostvarivanju istih. Članovi Nastavničkog vijeća prepoznali su važnost sudjelovanja u projektu s ciljem daljnje internacionalizacije i unaprjeđenja rada Škole kroz razmjenu primjera dobre prakse s partnerskim ustanovama. Upravljanje projektom provodi Tim za projektne aktivnosti Druge ekonomske škole.

26. i 27. studenoga održat će se Uvodni transnacionalni projektni sastanak u online okruženju. Prijaviti se mogu svi nastavnici ekonomske skupine predmeta koji zadovoljavaju kriterije definirane projektnom prijavom:

  • ključne stručne kompetencije koje su nužne za izvršavanje planiranih zadataka te su vezane uz temu sastanka
  • opće kompetencije u području obrazovanja i osposobljavanja s naglaskom na iskustvo u sektoru strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (kvalifikacija ekonomist)
  • razina poznavanja engleskog jezika
  • transverzalne vještine (rad u timu, sposobnost rada u multikulturalnom okruženju, komunikacijske i organizacijske vještine, upravljanje vremenom, sistematičnost u radu, preuzimanje odgovornosti)
  • prethodno iskustvo u radu na EU projektima s naglaskom na Erasmus+ projekte.


Prijava se vrši isključivo putem Google obrasca (https://forms.gle/5jzk6JGUGbBPJpVv9) koji je objavljen na mrežnim stranicama Škole i u aplikaciji Teams. Nastavnici koji će sudjelovati na projektnom sastanku će biti odabrani sukladno već definiranim kriterijima.
U privitku se nalazi dnevni red Uvodnog transnacionalnog projektnog sastanka (26. i 27. studenoga).

 

Tim za projektne aktivnosti Druge ekonomske škole

Ana Naletilić, ravnateljica

 

**Potpora Europske komisije proizvodnji ove publikacije ne predstavlja potporu sadržaju 
koji odražava samo stavove autora i Komisija ne može biti
odgovorna za uporabu sadržanih informacija.

Uvodni transnacionalni projektni sastanak
(26. i 27. studenoga) 
- odabir sudionika 

Za sudjelovanje na transnacionalnom projektnom sastanku prijavile su se putem Google obrasca dvije nastavnice ekonomske skupine predmeta.
Odbor za odabir sudionika utvrdio je da obje prijave zadovoljavaju definirane kriterije te da će Drugu ekonomsku školu na transnacionalnom projektnom sastanku predstavljati nastavnice Ivana Brnada i Ondina Čižmek Vujnović. 
 

Tim za projektne aktivnosti Druge ekonomske škole
Ana Naletilić, ravnateljica

 

**Potpora Europske komisije proizvodnji ove publikacije ne predstavlja potporu sadržaju
koji odražava samo stavove autora i Komisija ne može biti
odgovorna za uporabu sadržanih informacija.

Održan transnacionalni sastanak u okviru projekta DIGI4Teach

U okviru projekta strateškoga partnerstva, razmjene dobre prakse pod nazivom „Challenges and practices of teaching economic disciplines in era of digitalization“ (akronim: DIGI4Teach) koji je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru programa Erasmus+ (Ključna aktivnost 2 za područje strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja) 26. i 27. studenoga 2020. godine održan je uvodni transnacionalni projektni sastanak. Na transnacionalnom su sastanku predstavljeni okvir i tijek projektnih aktivnosti, opće ugovorne obveze, financijski aspekti implementacije ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kao i obveze diseminacije aktivnosti i rezultata. U okviru radnoga dijela sastanka iznosila su se i iskustva postojeće upotrebe digitalnih alata u području strukovnoga obrazovanja, diskutirane su mogućnosti i izazovi poučavanja u kontekstu digitalne transformacije te su kao rezultat aktivne rasprave prezentirani zaključci kako se uspješno nositi s izazovima koji se mogu očekivati u budućnosti. Također, sudionicima su predstavljeni budući koraci odnosno aktivnosti koje će se provoditi u okviru projekta, a odnose se na zajednička osposobljavanja nastavnika uključenih u projektne aktivnosti. Nositelj odnosno koordinator projekta je Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet koji je bio domaćin ovoga sastanka. Sastanak je pozdravnom riječi otvorila prodekanica izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, a zatvorila ga je prodekanica izv. prof. dr. sc. Kosjenka Dumančić. Prodekanice su čestitale svim organizacijama uključenima u ovaj projekt te su poželjele puno uspjeha u provođenju projektnih aktivnosti. Sastanak je moderirala voditeljica projekta doc. dr. sc. Nikolina Dečman, dok su sve članice projektnoga tima Ekonomskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirale ranije navedene teme.

Transnacionalni sastanak održan je u virtualnom okruženju putem Google Meet platforme. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih organizacija uključenih u konzorcij: Cracow University of Economics (PL), Osnabrück University of Applied Sciences, Faculty of Management, Culture and Technology (DE), Sveučilište u Beogradu, Ekonomski fakultet (RS), Prva ekonomska škola, Druga ekonomska škola i Treća ekonomska škola iz Zagreba, Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola iz Samobora te Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet.

Projekt DIGI4Teach započeo je 1. studenoga 2020., a vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci. Glavni ciljevi projekta uključuju unaprjeđenje nastavničkih vještina i načina poučavanja u različitim ekonomskim disciplinama s posebnim naglaskom na eru digitalizacije i to dijeljenjem postojećih dobrih praksi među projektnim partnerima te analizom upotrebe novih digitalnih tehnologija za učenje i poučavanje u strukovnom obrazovanju ekonomista. Očekuje se da će razmjena dobre prakse između projektnih partnera odgovoriti na izazove vezane uz upotrebu digitalne tehnologije u nastavi ekonomskih disciplina i na taj način omogućiti učenicima da budu spremniji na izazove koji ih očekuju na višim razinama obrazovnoga sustava kao i na tržištu rada. S obzirom na postavljene ciljeve, ugodnu radnu atmosferu za cijelo vrijeme trajanja transnacionalnoga sastanka kao i uključivanje svih predstavnika organizacija uključenih u konzorcij u aktivnu diskusiju, očekuje se da će partnerstvo između visokoškolskih i srednjoškolskih ustanova doprinijeti razvoju nastavničkih vještina koje će potaknuti kreativno razmišljanje i dodatno podržati poduzetnički duh učenika i studenata strukovnoga obrazovanja.

Nakon održanoga transnacionalnog sastanka slijede pripreme za održavanje aktivnosti učenja i poučavanja koje su planirane za 2021. godinu. Više informacija o samome projektu te o aktivnostima projekta dostupno je na službenoj internetskoj stranici projekta digi4teach.net.efzg.hr.

 

 

**Potpora Europske komisije proizvodnji ove publikacije ne predstavlja potporu sadržaju
koji odražava samo stavove autora i Komisija ne može biti
odgovorna za uporabu sadržanih informacija.

 
 
 
TražilicaKalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događajiKorisni linkovi
preskoči na navigaciju